Olimme vanhojen rouvien kanssa Zurichissä kun islantilaisten tuhkapilvi leijaili estämään Euroopan lentoliikennettä. Kokemuksesta syntyi ajatus tehdä yhteisistä kuvista ja tuntemuksista kuvakirja. Pohdimme asiaa raclette-pannun äärellä kahteen erikertaan kahdella eri kokoonpanolla. Toisella kokoontumisella saimme ajateltua kirjan raamit, pohdittua vähän linjoja ja kerättyä tekstiä siitä mitä mielestämme tapahtui. Se onkin ensimmäinen ohje, ja siitä johtuu toinen ohje.

1. kirjoita teksti. Katso kuvasi ja kirjoita mitä haluaisit kuvaan lisätä. Pieni tarina on aina hyvä lisä. Kuvassa ei tunnu tuuli eikä leyhähdä tuoreen pullan tuoksu. Lähettämäsi ja saamasi tekstiviestit voivat olla oiva lisä. Minulla ei ollut yhtään tekstaria tallella tuhkamatkasta, kun puhelin kävi välillä huollossa.

2. hae faktaa. Kuvakirjaa voi ryydittää tositiedolla. Voi olla että valuuttakurssi on mielenkiintoinen mutta et halua skannata valuuttakuittia. Tai junan aikataulu. Ehkä kaupungin asukasluku tai pinta-ala. Maan uskonnot, väestö rakenne. Autojen kansallisuustunnus tai muuta mikä antaa ajasta oman kuvansa. Meillä on tuhkamatkasta Iltalehden yhteenveto siitä miten pivi eteni ja ilmatieteenlaitoksen artikkeli siitä miten tulivuori purkautui.

Ryhdyin kokoamaan kuvakirjaa vasta neljäkuukautta yhteisen suunnittelukokouksen jälkeen. Tein yhden aukeaman aiheesta joka tuntui selvimmältä eli mukana olleista. Lopulliseen versioon sitä sivua en käyttänyt, asiat muotoutuivat paikkakunnittain eli Zurich-Rapperswil-Bern-Rostock-rahtilaiva. Se oli samalla kronologinen järjestys. Siitä irtosi seuraavat vihjeet.

3. Mieti mitä tulee ensimmäiselle ja viimeiselle sivulle. Meillä on ensimmäisellä sivulla lyhyt teksti matkan tarkoituksesta, tuhkapilvestä ja kuva jossa kaikki hymyilevät. Viimeisellä sivulla on kooste korvauksista jotka Finnair maksoi.

4. Mieti erikoisaukeamia. Minä keräsin kaikki kuvat kukista yhdelle aukeamalle, siitä saivat sijansa paikasta ja ajasta riippumatta kukkivat manteli- ja kirsikka puut, leskenlehdet ja korallipensaat. Olisi voinut tehdä myös aukeaman aterioista/aterioinneista. Tai koirista, kissoista ja kauriista. Niistä vaan ei ollut tarpeeksi kuvia, kuten kukista ja kasveista.

Minulla oli käytettävissä kaikkien neljän kameran kuvat. Osa oli kutakuinkin samanlaisia kuvia samoista paikoista, osa oli epäonnistuneita, osa vaati pientä laittoa. Epäterävät kuvat poistin heti, ja samankaltaisista huonommat. Muutamaa kuvaa oikaisin, tai vähän kirkastin ihan vaan Picasalla. Mutta koska en ole ammattilainen en edes yrittänyt mitään efektejä tai väritasapainotuksia. Enkä usko että tällä perusläppärillä ne olisivat onnistuneetkaan. 
 

5. Kerää kuvat jotka tahdot kirjaan. 36:n sivun a4-kokoiseen kirjaan tarvitaan 150-160 kuvaa. Jos ajattelet montako ns kymppikuvaa sopii yhdelle A4:lle (mielestäni kuusi), tarvitsisit  n 200 kuvaa. Esim Ifolorilla 36 sivua on pienin sivumäärä.

6. Kerää myös muu materiaali. Skannaa kuitteja, lippuja, seteleitä tai mitä nyt haluatkaan kirjaasi liittää. Jos haluat käyttää karttoja, voi olla ettet löydä netistä luvallista pohjaa. Tai tarpeeksi tarkkaa piirrosta. Jos käytät kuvahakua vaikkpa googlella, kannattaa rajat vain 'suuret'. Muuten pikseleitä on liian vähän. Jos kamerasi pystyy, voit tietty ottaa digikuvan karttakirjasta. Tai jos osaat piirtää niin siitä se syntyy. Valitsin pari karttaa, junamatkalle Zurich-Rostock ja laivamatkalle Rostock -Helsinki. Kumpikin oli huolaatuinen vaikka sovellus ilmoitti 'resoluutio ok'. Ennkuin hyväksyin tilauksen vaihdon kummankin kartan skarpimpaan. 

Hauduttelin kuvian ja tekstejä ehkä viikon verran. Ja sitten aukeama kerrallaa eteenpäin.